Problemen met rekenen?

Vindt jouw kind:

 • het lastig om de tafels te automatiseren?
 • het rekenen steeds moeilijker worden omdat hij/zij de basis nog niet onder de knie heeft?
 • het lastig om alles bij te houden en raakt hij/zij steeds verder achter op rekengebied?
 • het moeilijk om structuur aan te brengen in de rekenvaardigheden en heb je iemand nodig die hem/haar daarbij ondersteunt?
 • de breuken (of een andere soort sommen) erg lastig?
 • het moeilijk om het cijferen onder de knie te krijgen, maar gebruiken ze op school nét een andere manier dan hoe jij het vroeger geleerd hebt en kun je hem of haar daarbij niet helpen?

Dan kan ik  zeker helpen!

In mijn praktijk werk ik met de methode Reken Remedie. Deze methode is ontwikkeld speciaal voor kinderen met rekenproblemen en pakt ieder onderdeel helemaal vanaf de basis aan: stap voor stap! Bovendien integreert de methode nog een andere kwaliteit die kinderen met rekenproblemen vaak bezitten: namelijk informatie onthouden in beelden! Kinderen leren op school automatiseren door middel van herhalen en zoveel mogelijk sommen maken. Helaas is dat niet de manier waarop kinderen met automatiseringsproblemen leren.

Veel voorkomende problemen zijn:

 • Vaak worden sommen door elkaar aangeboden: in één rekenles moet jouw kind bijvoorbeeld automatiseren, getalinzicht krijgen, cijferen en ook nog enkele sommen met breuken maken.
 • Jouw kind mag met een rekenmachine werken, maar weet eigenlijk (nog)niet hoe dat werkt.
 • Jouw kind krijgt te veel mogelijkheden om iets uit te rekenen, maar raakt hierdoor in de war.
 • Jouw kind krijgt de uitleg niet helemaal mee omdat hij/zij zich niet kan focussen op de uitleg, of omdat hij/zij geen extra instructie krijgt in een klein groepje terwijl daar wel behoefte aan is.
 • Jouw kind denkt misschien dat hij/zij de enige is die het niet begrijpt en durft niet om hulp te vragen.
 • Misschien beheerst je kind de basisbewerkingen nog niet en blijft hij/zij “er achteraan lopen”, zonder dat hij/zij de sommen goed begrijpt.

Hierdoor kunnen de rekenproblemen steeds groter worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling en kan voor frustratie zorgen, zodat rekenen een strijd wordt. Terwijl rekenen ook ontzettend leuk kan zijn en erg belangrijk is in het vervolgonderwijs.

De methode Reken Remedie werkt met de volgende 5 uitgangspunten:

 1. Het aanleren en inoefenen van rekenbewerkingen per onderdeel.
 2. Gebruik maken van het visuele vermogen om informatie op te slaan, op een manier die ook daadwerkelijk blijft hangen.
 3. Het aanleren van één uitrekenmanier.
 4. Stapsgewijs werken en pas verder gaan als de basis goed eigen is gemaakt.
 5. Het leren gebruiken van kladblaadjes, rekenmachines en andere hulpmiddelen.

In de klas blijven de onderdelen door elkaar aangeboden, maar na het werken met Reken Remedie weet jouw kind hoe hij bepaalde problemen aan moet pakken en is het voor jouw kind geen probleem meer om alle onderwerpen door elkaar te maken.

Aanpak

Na een intakegesprek en toets maak ik een passend voorstel, waarbij we er naar toe werken dat je kind zo snel mogelijk zelfstandig mee kan in de klas.