Rekentips

Tips voor rekenen in de vakantie

Bezig blijven met rekenen is noodzakelijk om een terugval te voorkomen, daarom een aantal tips om toch te blijven rekenen. Ook in de vakantie!!

Afspraken maken:

 • Maak met uw kind een afspraak wanneer je oefent met getallen en rekenen.
  Probeer vier keer per week een kwartier te rekenen. Voor de continuïteit is een schema misschien een goed idee. Bijvoorbeeld: Om de andere dag een rekenspelletje.
  Belangrijk is dat uw kind deze keuze (samen met u) maakt!
 • Het tijdstip waarop er gerekend wordt is ook van belang. Overleg dit ook met uw kind.
  De ervaring is dat ’s morgens vroeg het beste rendement heeft, maar daarnaast ook het heerlijke gevoel geeft klaar te zijn voor die dag! Spreek met uw kind een ritueel af, bijvoorbeeld opstaan, aankleden, rekenen, ontbijten………
 • Kies samen leuke spelletjes uit. Ook tijdens de vakantie staat het plezier in rekenen voorop!
 • Daarnaast is het óók leuk om zo maar eens tussendoor met getallen en rekenen bezig te zijn, zonder afspraken en planning!!

Reken op een andere manier

De hele dag door krijgen we te maken met getallen en dergelijke, gebruik deze getallen, kloktijden, krantberichtjes en dergelijke om er spelletjes mee te doen.

Doe leuke rekenspelletjes

U kunt bijvoorbeeld denken aan dobbelstenen; met dobbelstenen kunnen je een heleboel leuke rekenspelletjes doen. Optellen, aftrekken, tafeltjes enz… Naast de gewone dobbelstenen, zijn er ook een heleboel andere dobbelstenen te koop, bijvoorbeeld met getallen. Ook kun je dobbelstenen zelf maken (zie zelf spelletjes maken).

Nog enkele dobbelsteenspelletjes:

 1. Pak 5 dobbelstenen. Je mag drie keer gooien en telkens bewaar je de dobbelstenen met het grootste getal. Tel aan het eind van de drie beurten de scores op en noteer deze. Welke speler heeft aan het eind van het spel de meeste punten gescoord? Hij is de winnaar van het spel.
 2. Dit spel heet ‘Vast in de modder’. Het doel is het hoogste aantal punten te scoren. Je kunt alleen punten scoren als je geen 2 of 5 gooit. Als je dit wel doet, kom je vast in de modder te zitten. Als je geen 2 of 5 hebt gegooid tel je de punten bij elkaar op en onthoud je deze. Gooi nu nog een keer met de dobbelstenen. Gooi je een 2 of een 5 dan leg je deze dobbelstenen opzij en tel je de overgebleven punten bij elkaar op, en tel je deze punten bij de vorige score. Je kunt zo doorgaan totdat al de dobbelstenen vast in de modder zitten. Dan schrijf je de score op, en is de volgende speler aan de beurt. Speel vijf rondes en bekijk daarna wie de meeste punten heeft.
 3. Elke speler krijgt 100 punten. De spelers gooien om de beurt met de dobbelstenen en trekken hun gegooide hoeveelheid af van de 100. Bijvoorbeeld 100 – 7 = 93. Dit getal schrijft de speler op. De volgende speler gooit nu. Hij trekt eveneens het gegooide aantal van de 100 af. De volgende ronde trekt de speler de hoeveelheid af van de uitkomst van zijn vorige beurt, dus 93. Zo gaat het spel verder. De speler die het eerste op 0 uitkomt, is de winnaar.

Ben je al wat verder met rekenen, doe dan hetzelfde, maar zet overal een 0 achter…. dus 100 wordt 1000 en 6 wordt 60 enz..

Meer spelletjes zijn: Hally Gally, Squla, Loco Maxi en Yahtzee.

Speel bingo. Dit kan met een bingo spel, maar ook online kun je bingoballen laten trekken bijvoorbeeld op https://basisonderwijs.online/digibordtools/bingo.html. Ook met bingoballen kun je optellen, aftrekken of vermenigvuldigen.

Optel reken slang; maak een som en vervolgens tel je er een getal bij op enz..

Minsommen rekenslang; begin met 100, laat een ander een getal noemen of trek een getal uit de bingogetallen, dan haal je dat getal er vanaf enz..

Getallen lezen in de krant, in een tijdschrift en dergelijke is ook een goede oefening. Zeg ze hardop, schrijf ze op, maak er sommen mee.

Ga spullen opmeten/wegen in en om je huis.

 

Je kunt ook zelf spelletjes maken, bijvoorbeeld:

Happertjes; vouw een happertje en zet sommen bijvoorbeeld tafeltjes op de ‘flapjes”

Vliegenmepperspel; schrijf op kaartjes verschillende sommen en op andere kaartje de uitkomsten. Eén persoon leest de som voor, de anderen proberen zo snel mogelijk op de uitkomst te slaan met de mepper.

Memory; op het ene kaartje de som, op het andere de uitkomst, zorg wel dat het papier dik genoeg is, anders schijnt het door…

Kwartet; maak 4 verschillende sommen met eenzelfde antwoord.

Dobbelsteen maken van papier.

Wil je zelf een spel maken en vind je het lastig, mail mij dan, dan help ik je vooruit.

Internet

Op internet kun je ook een heleboel spelletjes doen om met rekenen te oefenen.

Bijvoorbeeld:

http://www.spelletjesplein.nl/rekenen/

http://www.rekenspelletjes.nl/

Koken/bakken

Ga iets koken en of bakken en maak gebruik van meten en wegen.

Beloon het rekenen

Beloon het rekenen, ook dat stimuleert de kinderen om te rekenen in de vakantie?.